επιστροφή στο GreekBeerShop.gr

“Η ισχύς εν τη ενώσει” – Φάβα με κάππαρη Σαντορίνης

φαβα

Δύο συστατικά της Σαντορινιάς γης ενώνονται και παρουσιάζουν ένα γνήσιο Ελληνικό πιάτο !

Η φάβα Σαντορίνης αποτελεί προϊόν ΠΟΠ πλέον απ’ το 2010. Στη Σαντορίνη η φάβα γίνεται από ένα ειδικό όσπριο και μόνο, το Λαθούρι το κλύμενο. Αυτή είναι η βασική της ιδιαιτερότητα, όπως και το ότι το φυτό αυτό καλλιεργείται σε οριοθετημένη περιοχή.

Η κάππαρη αποτελεί μία από τις γαστριμαργικές απολαύσεις της Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία η διατήρηση της κάππαρης εξασφαλίζεται με διαφορετικό τρόπο, μέσω δηλαδή του στεγνώματός της στον ήλιο μέχρι να σκληρύνει τελείως και να αποκτήσει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. Η κάππαρη που έχει υποστεί τέτοια επεξεργασία αποτελεί σπεσιαλιτέ της Σαντορίνης.

Τα υλικά της συνταγής

  • ½ κιλό φάβα
  • ½ φλιτζ. κάππαρη
  • 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά  ζωμός λαχανικών σε κόκκους για επιπλέον γεύση
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κάππαρη
  • Ελαιόλαδο

Η εκτέλεση της συνταγής

  1. Ξέπλυνουμε πρώτα τη φάβα και τη μουλιαζουμε για 30 λεπτά σε ένα μπολ με βραστό νερό.
  2. Μετά τη στράγγιζουμε, και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 5 φλιτζάνια νερό, το ζωμό λαχανικών, λίγο αλάτι και σιγόβραζουμε για περίπου 40 λεπτά, φροντίζοντας να την ξαφρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα.
  3. Ζεστένουμε σε ένα τηγάνι το λάδι, σόταρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να χρυσίσει, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη φάβα. Προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για περίπου 15 λεπτά ακόμα.
  4. Στο μεταξύ μουλιάζουμε την κάππαρη σε ένα μπολ με νερό για 10 λεπτά, τη ξεπλένουμε και τη στραγγίζουμε.
  5. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χτυπάμε στο μπλέντερ τη μισή ποσότητα φάβας μαζί με την κάππαρη, μέχρι να γίνουν πολτός.
  6. Ρίχνουμε αυτό το πολτοποιημένο μείγμα της φάβας μαζί με την υπόλοιπη φάβα σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε, μέχρι να ενωθούν, και σερβίρουμε σε πιάτο, περιχύνοντας με ελαιόλαδo και γαρνίροντας με κάππαρη.

Μια επιπλέον γευστική πινελιά είναι να στολίσουμε το πιάτο, και με καραμελωμμένα κρεμμύδια, για να το ταιριάξουμε τέλεια, με μια Σαντορινιά, αρωματική, Volkan White

 

Tags: