επιστροφή στο GreekBeerShop.gr

Αγκιναρόπιτα απ’ τα χωριά της Τήνου

αγκιναροπιτα

Η αγκινάρα, ένα λαχανικό σε αφθονία στα Κυκλαδίτικα νησιά, μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία από συνταγές και τρόπους μαγειρέματος. Μια πίτα με τραγανό φύλλο και ζουμερή γέμιση αγκινάρας, απ’ τα χωριά της Τήνου, είναι η επιλογή μας.

Yλικά

  • 4 φύλλα χωριάτικα σπιτικά ή 8 του εμπορίου ή 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 6 αγκινάρες
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ κιλό κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 3 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για το άλειμμα

Eκτέλεση

  1. Kαθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις περνάμε με λεμόνι και τις βάζουμε σε λεκάνη με λεμόνι και νερό μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Βράζουμε τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μαζί με 2-3 λεμονόκουπες για να μην μαυρίσουν.
  4. Mόλις μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε και τις ψιλοκόβουμε σε κυβάκια.
  5. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  6. Aνακατεύουμε τις αγκινάρες με το τυρί, τα αβγά, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα αβγά και το πιπέρι. Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε τα μισά φύλλα (αφού τα λαδώσουμε), τοποθετούμε επάνω ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, που λαδώνουμε επίσης.
  7. Pαντίζουμε με λίγο νερό, χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε στους 180°C για μία ώρα.

Η επιλογή της μπύρας που θα συνοδεύσει τη πίτα μας είναι δεδομένη…Νήσος Απαστερίωτη Pilsner απ’ τη τοπική Κυκλαδίτικη ζυθοποιία.

 

Tags: