επιστροφή στο GreekBeerShop.gr

Δύο φίλοι από το σχολείο…φτιάχνουν “σπιτική μπύρα” !

10517571_10202236413051839_8231842264620438246_n

Ο Βαγγέλης και ο Χρήστος, έχουν μια φιλία που κρατάει από τα σχολικά χρόνια. Τώρα τους ενώνει και η αγάπη τους για την ποιοτική μπύρα.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη Β.Χ India Pale Ale και μας άφησε θετικές εντυπώσεις. Χρώμα χάλκινο, αφρός που διαρκούσε στο ποτήρι μας, αρώματα λεμονώδη, αλλά και γρασιδιού, μέτριο σώμα και μια έντονη αλλά καθόλου ενοχλητική πικράδα στη γλώσσα.

Οι δύο φίλοι δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, κι έτσι με αυτή τη μίνι συνέντευξη, εγκαινιάζουμε την κατηγορία “σπιτική μπύρα-homebrewing” στο GreekBeerShop.gr/blog.

GBS :  Μιλήστε μας για εσάς, με τι ασχολείστε ?

B.X  :  Είμαστε δύο φίλοι, ο Βαγγέλης και ο Χρήστος 48 χρονών ο καθένας, έχουμε οικογένεια και γνωριζόμαστε από το σχολείο!! Βαγγέλης: εκπαιδευτικός Χημικός, Χρήστος: εκτελωνιστής

GBS :  Ποια είναι η σχέση σας με τη μπύρα, πως αποφασίσατε να φτιάξετε δική σας σπιτική μπύρα ?

B.X :  Γενικά πηγαίναμε σε μπυραρίες, αγοράζαμε μπύρες διαφορετικές, μας ενδιέφερε η ποικιλία γεύσεων από διαφορετικά είδη μπύρας και καινούριες ετικέτες. Βέβαια είχαμε γενικές γνώσεις και όχι ειδικές τις οποίες αποκτούμε σιγά- σιγά τώρα.
Η απόφαση πάρθηκε όταν δοκιμάζοντας τυχαία σπιτική μπύρα δώσαμε το mail μας και παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο. Μέσα από αυτό είδαμε ότι έχουμε το χώρο(βασική προϋπόθεση και αξίζει η προσπάθεια.

GBS : Πείτε για την B.X India Pale Ale που δοκιμάσαμε. Είναι η πρώτη σας προσπάθεια ή έχετε φτιάξει και άλλα είδη μπύρας ?

B.X  : Όπως και άλλοι που φτιάχνουν μπύρα, έτσι και εμείς πρωτοξεκινήσαμε φτιάχνοντας Κit μπύρας. Μετά από το 2ο Κit είναι ουσιαστικά η πρώτη partial mash προσπάθεια. (τώρα κάνουμε All grain και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο).

GBS : Πολλοί φτιάχνουν και σπιτικό κρασί, ποιες είναι οι διαφορές και τα τυχόν πλεονεκτήματα του Homebrewing ?

B.X  : Το κρασί το φτιάχνεις μια συγκεκριμένη περίοδο το χρόνο και δεν μπορείς να επέμβεις και πολύ στη διαδικασία. Αντίθετα μπύρα μπορείς να φτιάξεις σχεδόν όλο το χρόνο, να πειραματιστείς πάρα πολύ και αν προσέξεις να έχεις και μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

GBS : Θέλουμε τη γνώμη σας, για την Ελληνική μικροζυθοποιία και ποιες μπύρες προτιμάτε και έχετε σκοπό να φτιάξετε ?

B.X  : Τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση εμφάνισης από μικροζυθοποιίες με ενδιαφέρουσες ετικέτες και πολύ καλές μπύρες(septem, της Χίου, της Σαντορίνης, η Κερκυραϊκή, η Ζεος, η Βόρεια, της Ρόδου, της Κρήτης κ.α)
Ωστόσο τα βήματα είναι μικρά ,γιατί ο Έλληνας δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την μπύρα. Προτιμάμε τις έντονα αρωματικές από λυκίσκο μπύρες, τις δυνατές σκούρες Βέλγικες και τις πολύ καλές weiss.

Tags: